Wykorzystanie metody nagrzewającej w warunkach domowych

nagrzewnice elektryczne nagrzewnice elektryczneMetoda nagrzewająca znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w warunkach domowych służy ona do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów spożywczych i są wykorzystywane także przez osoby pracujące w innych działach przemysłu niż przemysł spożywczy. Samo posiadanie mikrofalówki w domu stało się już niemal standardem i trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez posiadania mikrofalówki, która pozwala na zjedzenie czegoś ciepłego pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu w ciągu tygodnia.

Grzejniki konwekcyjne

Grzejniki gazowe akumulacyjne Może to być piec kaflowy, wyposażony w palnik gazowy zamiast spalania węgla.

Także istnieją grzejniki żeliwne wyposażone w cegłę szamotową, która zapewnia właściwości akumulacyjne. Wady i zalety: Powolne nagrzewanie się pomieszczeń. Równomierna temperatura w pomieszczeniu. Długie utrzymywanie ciepła. Grzejniki konwekcyjne Grzejniki konwekcyjne ogrzewają pomieszczenie w wyniku przepływu masy powietrza wewnątrz radiatora grzejnika, w wyniku czego następuje jego ogrzanie.

Przepływ może być grawitacyjny (wówczas powietrze przepływa w sposób naturalny, co wynika z różnicy gęstości powietrza spowodowanej różnicą jego temperatury) lub wymuszony (przepływ powietrza wymusza wentylator).
Grzejniki zasilane są prądem elektrycznym lub wodą.
Woda dostarczana jest instalacją centralnego ogrzewania (CO). Wady i zalety: ?mieszanie? powietrza w pomieszczeniu, relatywnie średnia prędkość nagrzewania pomieszczenia, łatwość regulacji temperatury, stabilność w utrzymaniu temperatury w pomieszczeniu, mniejsza powierzchnia grzejnika w stosunku do grzejników radiacyjnych (wada) większe nierównomierności w ogrzewaniu powietrza, ciepłe powietrze unosi się do góry. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie

Dostosowanie temperatury na piecu do pogody zewnętrznej

Nowoczesne sposoby ogrzewania domu pozwalają na dostosowanie temperatury ogrzewanych pomieszczeń do potrzeb domowników oraz do temperatury panującej na dworze. W tym celu na grzejnikach montowane są odpowiednie pokrętła z kolejnymi stopniami, w innych przypadkach można ustawiać temperaturę na piecu. Natomiast w przypadku tradycyjnych pieców grzewczych trzeba będzie co kilkanaście minut sprawdzać ich temperaturę i w razie potrzeby podkładać większą ilość węgla i drzewa oraz podnosić drzwiczki, żeby docierało do nich powietrze.

W przeciwnym wypadku, jeżeli temperatura na piecu za bardzo się podniesie trzeba będzie zamykać drzwiczki od pieca, co będzie powodowało jego przygaszanie i stopniowy spadek temperatury.

.

Widok do druku:

nagrzewnice elektryczne